O PADLU

Padel je šport z loparji. Leta 1969 ga je v Mehiki izumil milijonar Enrique Corcuera. Sprva je bil to šport, ki so ga igrale elite. Je izjemno popularen v Latinski Ameriki in večjem delu Evrope. Hitro pa se širi tudi na ostale kontinente in je najhitreje rastoči šport na svetu. Kljub temu je veliko ljudem v Sloveniji ta šport še nepoznan.

Najbolje ga lahko opišemo kot mešanico tenisa in skvoša. Je družaben šport, ki se ga je lahko naučiti in je primeren za vse generacije. Velika prednost padla je v tem, da je primeren za vse nivoje igralcev in ni odvisen toliko od fizične moči in sposobnosti dobrega začetnega udarca, ampak je bolj igra strategije in dobrega sodelovanja s soigralcem. Padel se namreč igra v dvojicah. 

Kot pri tenisu je tudi padel igrišče razdeljeno na sredini z mrežico, razlika s tenisom pa je ta, da so kot pri skvošu, del igrišča tudi stene. Žogica se tako lahko odbija tudi od sten, kar omogoča vznemirljive izmenjave in nešteto igralnih kombinacij.

Padel je odličen način za srečevanje ljudi in vzdrževanje dobre telesne kondicije.

Kako se igra?

Cilj igre je, da se žogica na nasprotnikovem polju 2x odbije od tal. Tako dosežemo eno točko.

Začetni udarec izvedemo na način da je lopar pod igralčevim pasom. To se imenuje spodnji začetni udarec. Pri začetnem udarcu je treba žogico usmeriti diagonalno v nasprotnikovo polje. Žogica se mora po začetnem udarcu najprej dotakniti tal. Nato se lahko odbije v stekleno steno. Če se od tal odbije v kovinsko mrežo ob strani je avt.

Žogica se med igro lahko odbije tudi od steklene stene ali kovinske mreže, ampak šele po tem ko se najprej dotakne tal. Če igralec pošlje žogico na nasprotnikovo stran neposredno v steno ali mrežo je avt.

Na svoji strani igrišča lahko žogico udarimo v stekleno steno na način, da se nato odbije prek mrežice na nasprotnikovo polje. Ne smemo je pa udariti v kovinsko mrežo na svoji strani.

Točkovanje je enako kot pri tenisu. Igra se na 2 dobljena niza. Niz osvoji ekipa ki prva doseže 6 iger. Če je rezultat v igrah 6:6, se igra podaljšano igro do 7.